Aangetekende brief opstellen (2024)

Aangetekende brief opstellen, hoe stel je een aangetekende brief op? Bekijk onze gratis voorbeeld brieven en lees onze tips voor het opstellen van een brief die aangetekend verstuurd moet worden.

Op Topvoorbeelden vindje praktisch advies voor consumenten en het MKB. Daarnaast kan je hier terechtvoor onder andere voorbeeld brieven. Als je juridisch advies nodig hebt voor bijvoorbeeldhet maken van bezwaar tegen een besluit, schakel dan een advocatenkantoor in omje verder te helpen. Een gespecialiseerde advocaat kan je verder helpen met hetopstellen van je brieven en zorgen dat je het gewenste doel bereikt.

Een aangetekende brief opstellen gaat als volgt:

  • Schrijf uw brief, gebruik indien gewenst 1 van onze vele voorbeeld brieven;
  • Zet op de brief dat het om aangetekende post gaat;
  • Vul eventueel de gegevens alvast online in bij het postkantoor;
  • Breng de brief naar het postkantoor en vraag om aangetekende verzending;
  • Volg de brief online via de track en trace code;
  • Herhaal indien de ontvanger weigert de brief aan te nemen het proces;
  • Bij herhaaldelijk weigeren, probeer op andere wijze bewijs van ontvangst van uw bericht te krijgen, bijvoorbeeld via een fax of email bevestiging.

Een zakelijke brief heeft een standaard opmaak:

    • NAW gegevens verzender en ontvanger;
    • Plaats en datum;
    • Betreft regel;
    • Aanhef;
    • Inleidende alinea;
    • Vervolg alinea('s)
    • Slot alinea;
    • Groet;
    • Naam en handtekening;
    • Eventuele bijlagen.

    Lees op deze pagina alles over het opstellen van een aangetekende brief.

    Wat is een aangetekende brief?

    Een aangetekende brief is een brief die persoonlijk bij de ontvanger wordt afgegeven, waarbij je bewijs hebt van het versturen en de ontvangst. Zo kan er nooit discussie ontstaan of en wanneer de brief is verstuurd en ontvangen. In sommige gevallen is het verstandig om bewijs te hebben dat een bericht is verstuurd en ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als de datum van verzending/ ontvangst van belang is (bijvoorbeeld bij opzegging van de huur of een abonnement), of als je verwacht dat je met de ontvanger in een juridische procedure terecht kan komen. Aangetekend versturen van je bericht is dus van belang als je bang bent dat er discussie kan komen over de verzending en ontvangst van je bericht en jij daarin sluitend bewijs nodig zal hebben.

    Bewijs dat je de brief gestuurd hebt;

    Bewijs dat de brief ontvangen is;

    Online volgen door middel van track en trace

    Persoonlijke overhandiging van de brief

    Handtekening van ontvangst

    Zelfs wanneer de ontvanger de brief weigert aan te nemen/ op te halen bij herhaaldelijk aanbieden, kan dit als bewijs van ontvangst worden gezien. Wanneer je dus echt zeker wil zijn van je zaak en bewijs nodig hebt, is het aan te raden je brief aangetekend te versturen. Er zijn uitzonderingen dat een aangetekende brief wordt geweigerd en de brief niet als sluitend bewijs wordt geaccepteerd. Daarom is het aan te raden om in sommige gevallen extra bewijs te vergaren door bijvoorbeeld een fax of email bevestiging.

    Aangetekende brief opstellen voorbeeld brief

    Aangetekende brief opstellen (3)

    Regels aangetekende brief

    Een aangetekende brief is niet altijd 100% sluitend bewijs in geval van discussie over de ontvangst. Wanneer de geadresseerde de brief weigert, kan er nog steeds discussie ontstaan. Stuur in dat geval nog een keer een aangetekende brief, of probeer op een andere wijze sluitend bewijs te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een mail sturen, waarbij de ontvangstbevestiging en eventuele reactie als bewijs kunnen dienen. Ook een bericht via Whatsapp kan in sommige gevallen als bewijs gelden.

    Welke postzegel gaat er op een aangetekende brief?

    De aangetekende brief kan je het beste bij het postkantoor afgeven. Daar krijg je een bewijs van verzending en kan je direct afrekenen. De kosten voor het versturen van een aangetekende brief liggen rond de 9,50.

    Aangetekende brief opstellen: Wat kost een aangetekende brief versturen?

    Het versturen van een aangetekende brief is kostbaar. De kosten liggen rond de 9,50 per brief, waarbij je een kleine korting krijgt als je zelf de voorbereiding online doet.

    Kan een aangetekende brief in de brievenbus?

    Een aangetekende brief geef je af bij het Postkantoor. Je kunt wel al online voorbereidingen treffen, de adresgegevens etc. invoeren, zodat je hem alleen maar hoeft af te geven bij het Postkantoor.

    Aangetekende brief opstellen en op vrijdag versturen

    Een aangetekende brief wordt doorgaans de volgende dag bezorgd. Als je de brief op vrijdag verstuurt, zal de ontvanger deze op zaterdag aangeboden krijgen. Omdat veel bedrijven dan dicht zijn, kan het zijn dat de ontvanger de brief pas op dinsdag ontvangt. Ook als de brief op zaterdag verstuurd wordt, zal hij pas op zijn vroegst op dinsdag bij de ontvanger aankomen.

    Aangetekende brief opstellen en online versturen

    Een brief wordt aangetekend verstuurd om te kunnen bewijzen dat de brief verstuurd is en dat de brief ook ontvangen is. In een eventuele rechtszaak kan dit worden gebruikt als bewijs. In sommige gevallen wordt het versturen van een aangetekende brief verplicht, maar als dat niet het geval is kan je ook op andere manieren de mededeling overbrengen en bewijs aantonen van ontvangst.

    Whatsapp

    Als je een bericht stuurt via Whatsapp, worden de vinkjes blauw als het bericht gelezen is (tenzij deze optie is uitgeschakeld bij jou/ de ontvanger). Je kunt dat dan een screenshot van maken, wat als bewijs geldt dat het bericht is gelezen. Als ik met iemand een mondelinge afspraak maak, stuur ik er altijd even een berichtje achterna met de bevestiging van de afspraak. Wij hebben dat jaren geleden van een bevriende advocaat geleerd en het heeft al diverse keren zijn vruchten afgeworpen. Je kunt van het berichtje een screenshot maken en in je dossier bewaren.

    Als de functie met de vinkjes is uitgeschakeld, hoeft dat niet per definitie te betekenen dat je geen bewijs hebt. Een reactie op jouw bericht volstaat ook als bewijs dat het bericht bij de ontvanger terecht is gekomen.

    Whatsapp kan als een snelle manier en goedkope manier worden ingezet om verzending/ ontvangst aan te tonen.

    Fax

    Een aangetekende brief is kostbaar en in sommige gevallen een eis. Maar als dit niet het geval is, kan je gebruik maken van alternatieve manieren om een verzending en ontvangst te kunnen aantonen. Zo is een ontvangstbevestiging van een faxbericht ook rechtsgelding bewijs. Een fax is snel verstuurd en kost een fractie van de kosten die komen kijken bij het versturen van een aangetekende brief. Als je geen fax hebt, zijn er diverse online mogelijkheden om een fax te versturen. Je kunt bijvoorbeeld via efax.nl een persoonlijk faxnummer aanmaken waarmee je via de mail of je online account gemakkelijk faxen kan versturen en ontvangen.

    Mail

    Ook via de mail kan je op een rechtsgeldige wijzeaantonen dat een bericht verstuurd en ontvangen is. Je kunt je mailprogramma zo instellen dat ereen automatische afleverbevestiging en een leesbevestiging wordt gestuurd. Ook volstaateen inhoudelijke reactie op je bericht. Zeg je bijvoorbeeld een abonnement open krijg ik via de mail de bevestiging ervan, dan geldt dat als rechtsgeldingbewijs.

    Aangetekende brief opstellen: voorbeeld brief

    Naam afzender

    Straat en huisnummer afzender

    Postcode en plaats afzender

    Naam ontvanger

    Straat en huisnummer ontvanger

    Postcode en plaats ontvanger

    PER AANGETEKENDE POSTEN GEWONE POST

    Betreft: aangetekende brief opstellen: voorbeeld1

    Plaats, datum

    Geachte heer/mevrouw (Achternaam),

    Dit is een voorbeeld aangetekende brief: Hoe stel jeeen aangetekende brief op? De inhoud kan verder verschillen en kunt u hierverder in verwerken. Als je een abonnement wil opzeggen, zet dan altijd dedatum erbij per wanneer je wil opzeggen en vraag in je brief om een bevestigingvan de opzegging en de einddatum.

    De brief breng je naar het postkantoor en wordtvervolgens persoonlijk afgegeven bij de ontvanger. Wanneer de ontvanger weigertde brief aan te nemen, kan je nogmaals een aangetekend schrijven versturen ofop andere wijze proberen aan te tonen dat het bericht aangekomen is (fax/mail/whatsapp/telefoon).

    In afwachting van uw reactie, verblijven wij,

    Met vriendelijke groet,

    Naam afzender

    Handtekening afzender

    Bekijk ook onze andere voorbeeld aangetekende brieven.

    Aangetekende brief opstellen (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Trent Wehner

    Last Updated:

    Views: 6112

    Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

    Reviews: 91% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Trent Wehner

    Birthday: 1993-03-14

    Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

    Phone: +18698800304764

    Job: Senior Farming Developer

    Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

    Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.